Selecteer een pagina

De ceremonie

Een zweethut ceremonie is een mooie gelegenheid om afstand te nemen van je  bezigheden en je niet te bemoeien met jezelf.

Het is een mooie gelegenheid om de intelligentie van de elementen en het leven zelf vrijuit te laten bewegen.

Het is een mooie gelegenheid om in de stilte, de donkerte en warmte van de baarmoeder van aarde te zijn om het onbekende te ontmoeten en daarin te ontspannen.

 

Het is een ceremonie om voorbij tijd, ruimte en jezelf te zijn. Een ceremonie om te ontspannen in dat wat voorbij komt en te zijn als het geheel.

We bewegen gezamenlijk door de dag heen om hout te hakken, het vuur klaar te maken om de stenen te verhitten en de hut te voorzien van dekens.

We zijn vijf rondes in de hut, voor elke wind- richting één en een vijfde ronde samen met de vuurvrouw om te danken.

 

We zingen liederen, we geven vorm aan wat tot uitdrukking wil komen en we zijn stil.

We weten van te voren niet hoelang we in de donkerte en warmte aanwezig zullen zijn.

Als we gereinigd en hernieuwd de baarmoeder uit komen is er een eenvoudige maaltijd en kan de wereld zich weer rustig opbouwen.

Regen, zon, sneeuw, wolken, we zijn veel buiten. De binnen ruimtes zijn eenvoudig.

Over de brug op de grond waar we nu staan.

Binnen de ceremonie van de uitheemse zweethut tradities is onze aandacht gericht op het land, de planten, de bomen, de dieren en de kruiden van hier.

Ook wordt er samen gewerkt met de kracht van de verhalen met name uit het Noord-West Europees sjamanisme en met het levenswiel.

Opdat we de onlosmakelijke verbinding met onze roots mogen herinneren en zorg zullen dragen voor aarde, het land, water en lucht.

Aarde die ons leven draagt en voedt, hier en nu, bij elke stap die gezet wordt, elk moment opnieuw.

 

Er worden hutten gegoten voor mannen en vrouwen.

En er worden Voormoeder hutten gegoten voor vrouwen. Rondom donkere maan.

Vrouwen, laten we samen zijn aan de rand van de bron om ons te verbinden met de kracht en wijsheid van onze voormoeders.

Laten we samen met de kracht van het verhaal van de Nornen naar het verleden, heden en toekomst kijken;

Kijken om te zien welke draden in ons web op willen lichten, om te voelen welke passies geleefd willen worden, om dat wat ons tegenhoud op te schonen. Om te kunnen zijn, worden en leven tot in en vanuit het diepst van ons wezen.