De vier windrichtingen en elementen tijdens de zweethut.

De vier windrichtingen met de vier elementen hebben een aanwezige plek tijdens een zweethut dag. Zo worden de windrichtingen en elementen verwelkomt aan het begin van de dag, wordt de vuurbak opgebouwd uit vier lagen stammen, wordt de hut af gedekt met vier lagen dekens, worden de eenvoudige liederen (minimaal) vier keer gezongen en worden er (minimaal) vier ronden gegoten in de hut. Elke handeling telkens voor elke windrichting een keer.

Bij Stichting Ademvuur gieten we vijf ronden; de vijfde ronde is de dankronde en daar sluit de vuurvrouw soms bij aan.

De windrichtingen en de elementen

We beginnen met gieten in het Oosten met het element lucht om Sunwise door te bewegen naar het Zuiden met het element vuur, naar het Westen met het element water en dan naar het Noorden met het element Aarde.

De windrichtingen geven de beweging van de levenskracht weer; In het Oosten komt de zon op, in het Zuiden is de zon in haar volle kracht, in het Westen neemt de zonkracht weer af en komt de maan (water) in beweging en in het Noorden is de zonkracht op zijn laagst.

De windrichtingen en hun kleur

Elke windrichting is ook verbonden aan een kleur. Van oorsprong is dit afgestemd op de geografische ligging van het land waar betreffende gemeenschap woont. Bij onze zweethut draagt het Oosten de kleur geel; voor de zonsopkomst en het lenteseizoen, het Zuiden Rood; voor de volle levenskracht, vuur, passie en het zomerseizoen, het Westen zwart (of donkerblauw); voor de gang naar de donkerte en het sterven, het herfstseizoen en daarbij ligt aan het Westen van ons land het water en het Noorden draagt de kleur wit; voor de sereniteit, de stilte, de sneeuw en het winterseizoen.

De vier elementen

De vier elementen zijn een (onderdeel van meerdere) bouwstenen van het universum waarmee ook die van ons als mens. Ze hebben hun werking op zowel het fysieke (grond stoffelijke) niveau als ook in de subtielere lagen. Ze hebben een reinigende werking. Zoals de elementen bij Stichting Ademvuur sunwise bewegen (lucht, vuur, water, aarde) hebben ze een opbouwende, groeiende uitwerking en moonwise (aarde, water, vuur, lucht) bewegend een afbouwende, stervende uitwerking.

De dans van de elementen

Hoewel elke windrichting verbonden is aan een eigen element zijn ook de elementen van nature met elkaar verbonden en in beweging. Als de eerste ronde gegoten wordt voor het Oosten met het element lucht dan gaat de aandacht met name uit naar de kwaliteiten van het Oosten en het element lucht.  Tegelijkertijd kunnen de kwaliteiten van de andere winden met hun elementen ook voorbij komen. Het Oosten staat bijvoorbeeld voor het maken van nieuwe structuren. Om nieuwe structuren te maken kan het nodig zijn dat oude structuren eerst uit elkaar vallen wat een kwaliteit van het Westen met zijn chaoskrachten, de stormen in het herfstseizoen, is.

Neem het zelf waar

In de hut worden de windrichtingen, de elementen en een aantal kwaliteiten kort benoemd. Kort, omdat we je graag bij je eigen waarneming laten. Je hoeft ook niet te weten of onthouden waar het allemaal over gaat, ben er gewoon mee in hoe het voorbij komt.

Afstemming

Het watergieten is afgestemd op de windrichtingen, de elementen en de groep die in de hut aanwezig is. Elke hut is anders omdat elke dag, de energie, de winden, de dans van de elementen en de levenskracht anders is, zo ook het vuur waarin de stenen verhit worden en elke groep met zijn eigen voorouderlijnen.

We kunnen vooraf dan ook niet zeggen hoe lang een ronde of het totaal duurt. De windrichtingen laten op hun eigen manier weten wanneer we doorgaan naar de volgende ronde.

Verdiepen?

Mocht je interesse hebben om je te verdiepen in de windrichtingen en de elementen dan kan ik je het boek “De vier windrichtingen” van Daan van Kampenhout en “Haar boek” van Linda Wormhoudt aanraden. “Haar boek” is daarbij afgestemd op kennis, rituelen en waarnemingen van Noord-West Europa, van het land van hier.

Welkom

En uiteraard ben je van harte welkom om bij een zweethutdag, Stilte Quest en Stilte weekend bij Stichting Ademvuur aanwezig te zijn om mee te bewegen met de winden, de elementen en elkaar.