Over ons

Yvonne (Vuurvrouw)

Op de foto’s van links naar rechts:
Yvonne (vuurvrouw), Emelie (vuurvrouw assistent, Mirjam (watergietster)

Geboorte van de zweethut ceremonies
(Tekst Mirjam)

Vanuit het volgen van impulsen maakte ik in 2011 voor de eerste keer kennis met een zweethut ceremonie. Het was een goede en verdiepende ervaring. De jaren er na volgde nog veel meer zweethutten bij verschillende tradities al dan niet binnen een grotere ceremoniële setting.

In 2015 kwam het beeld herhaaldelijk voorbij waarin ik mezelf water zag gieten in een hut. Ik legde het beeld voor aan native Elder Robin Younblood en zij bevestigde het met de woorden dat ze het me zag doen. We wisselde uit over hoe ik zou kunnen beginnen.

Vervolgens kon ik er op dat moment niks mee 

 

dus raakte het weer in de vergetelheid.

Tot in 2019 een krachtig impuls kwam om nu toch echt een solo hut te doen. Na deze gedaan te hebben duwde spirit het balletje verder om er concreet vorm aan te gaan geven.

In een andere vorm verzorgde ik de laatste jaren op maandelijkse basis groeps ceremonies. Altijd in prettige en fijne samenwerking met een vaste collega. Ook Yvonne begeleide een enkele keer mee. Zo ook in 2020 in het bos op de Veluwe waar zij het vuur verzorgde. Na afloop van dat weekend bezegelde we de ingeving om samen zweethut ceremonies te gaan verzorgen, we zouden wel zien wanneer het zover zou zijn.

In mijn leven is er veel beweging op “sjamanistische” wegen. In opleiding en vooral in ervaring. Ik heb me tot op heden niet ‘voor altijd’ verbonden met één traditie of stroming.

 

De verschillende wegen zijn allemaal in het hart aanwezig waarbij het ene me meer beroerd dan het andere. Vanuit een eenvoudige basis met de elementen, de bouwstenen van het universum, komt het voorbij zoals het komt en er blijkbaar iets mee moet.

Het leven beweegt in zoveel vormen, soms vallen ze spontaan uiteen of staat het even stil om daarna in veranderde vormen weer verder te gaan.

Zo zijn ook deze zweethut ceremonies geboren waarbij we je verwelkomen als iets in jou zegt er bij te moeten zijn met en voor jezelf in, met en als het geheel.

 

Leerwegen die verwoven zijn in de zweethut ceremonies en het watergieten: Basis-sjamanisme levenswiel en de werelden bij Peter de Haan, werken met ziel vanuit het Siberisch sjamanisme bij Petra Giesbergen, Rouwvrouwwerk en Noord-West Europees sjamanisme bij Linda Wormhoudt, verdieping thema’s m.b.t sjamanisme en het levenswiel bij Daan van Kampenhout, Dance to heal the Earth en teachings bij Robin Younblood, leringen uit de ceremoniele Maandansen, Vision Quests en de vele zweethutten bij verschillende tradities.

Mijn dank gaat uit naar alle bovenstaande leraren en ook naar m’n Advaita leraar om te zijn als Dát.

 

Voor mij is de zweethut, om in de volledige veiligheid van de baarmoeder van moeder aarde, in ontspanning te kunnen ‘zijn’, daardoor kan zichtbaar worden wat gezien kan worden, voelbaar worden wat gevoeld kan worden, weten wat er geweten kan worden, horen wat er gehoord kan worden. Adem.
Yvonne (Vuurvrouw)