Sjamanisme (Achtergrond informatie)

shutterstock_740393074Sjamanisme is ontstaan uit de evolutie van oeroude levenswijzen op aarde. Heden ten dagen draagt het de visie uit om in balans te leven met de omgeving en alles wat leeft.

Het gebruik van het begrip sjamanisme in Europa is relatief gezien niet oud. Het heeft z’n afkomst uit Siberie. Het kreeg eind 17de eeuw z’n eerste bekendheid in Europa door handels reizigers. Vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw is het woord ‘sjamaan’ voor het eerst gebruikt door antropologen die Siberische nomadenstammen onderzochten. Lettertlijk betekend het ‘weten’ en het komt uit de Siberische taal Tunguz.

De Siberische sjamanistische levensvisie heeft verwantschap met de medicijn mannen en vrouwen en de visionaire chiefs uit Noord Native Amerika, met de meastro’s, currandera’s en huachumero’s in Zuid-Amerika en met de Kelten, Druïden en Vala’s in Noord-west Europa toch hebben zij ondanks de overeenkomsten hun eigen benaming die precies bij de eigen geschiedenis, cultuur, sociale structuur en land past.

Binnen sjamanisme is het uitgangspunt dat alle vormen die bestaan zoals mensen, dieren, bomen, planten, stenen, de vijf elementen, planeten en sterren, een eigen energieveld, intelligentie en spirit hebben. Spirits kunnen als zelfstandig werkende energieën ervaren worden. Toch binnen het universum is alles wederzijds afhankelijk van elkaar; alles wat bestaat is zodoende gelijkwaardig en onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Alle vormen op aarde dragen energetisch leven in zich waarmee ze met andere onzichtbare werkelijkheden in wisselwerking staan. In deze andere onzichtbare werkelijkheden bevinden zich energievormen die ons kunnen ondersteunen op ons levenspad.

Sjamanistische methoden maken onder meer gebruik van de mogelijkheid om in contact te treden met deze onzichtbare werelden en energie-vormen, zoals totemdieren, natuurwezens, spirithelpers e.d. Dit contact wordt vaak tot stand gebracht door middel van rituelen, trance of journeys.

Het herstellen van deze balans is tegenwoordig het voornaamste doel voor het inzetten van sjamanistisch werk en methoden.

Door in contact te treden met aardse verwanten en helpers uit andere werkelijkheden kunnen we via hun inzichten en aanwijzingen krijgen om eerst in het persoonlijke -en zielenleven onze balans te herstellen herstellen en daarna in onze omgeving en het aardse.

Sjamanisme dicht bij huis:

De Noordse Mythologie en haar magische werkvormen “Seidr” is historisch verbonden met onze (levens)bedrading. Haar saga’s en mythen zijn vanaf de 11de en 12de eeuw o.a. in de Edda opgeschreven door Snorri Sturluson.

Seidr is een voorchristelijke magische traditie die een grote rol heeft gespeeld in het dagelijks en religieuze leven van oud Scandinaviërs. Het heeft verwantschap met sjamanistische werkvormen en met werkvormen uit de hekserij. De mythologie en bijhorende magische werkvormen zouden volgens hedendaagse onderzoekers in de basis afkomstig zijn van rond trekkende Germaanse stammen, zo ook de Germanen die van het Europese continent kwamen.¹

Vanwege de historische verbinding ervaren mensen in het werken vanuit het Noord-west Europees sjamanisme (Seidr) veelal een grote herkenning en een thuis komen in zichzelf en in verbinding met het (geboorte) land.

Evolutie en Sjamanisme:

Animisme, sjamanisme en aanverwante stromingen zijn voort gekomen uit de noodzaak van primitieve volkeren, van jagers en verzamelaars om te overleven. Ze waren op zo’n manier afhankelijkheid van hun omgeving dat het noodzakelijk was om de natuur, de jaargetijden, de dieren en planten, het weer en de elementen te doorgronden en te leren kennen.²

Afhankelijkheid creëert verbinding en verbinding kent altijd een wederkerigheid; zo was er enerzijds ontzag en eerbied vanuit angst en bezorgdheid om niet te overleven wat leidde tot het toekennen van macht en verering van onbeheersbare en overweldigende krachten. En tegelijkertijd ontstaat er een verlangen om natuurkrachten te doorgronden, controleren en beheersen.

Zowel noodzaak als verlangen maakte dat wetmatigheden, samenhang en structuur onderzocht en ontdekt werden om ze vervolgens in kaart te brengen. Hiermee ontstond o.a. de symboliek van de zeven richtingen: oost, zuid, west, noord, aarde, hemel en het centrum. En vanuit het direct ervaren en benoemen van de leefomgeving ontstond het onderscheid in de vier elementen; aarde, lucht, vuur water.

Het benoemen en in kaart brengen bracht zo structuur en houvast ter willen van overleven in de onbekende grootsheid van tijd en ruimte op aarde.³

Mee bewegend in de evolutie en via een cognitieve, agrarische en industriële revolutie hebben sjamanistische en aanverwante stromingen zich ontwikkeld tot wat het nu is. Er is een diversiteit aan vormen en (scheppings)verhalen overgeleverd uit oude culturen waarbij ook veel verloren is gegaan.

Met de doorgaande evolutie ontwikkelen stromingen en hun verhalen zich mee, opnieuw sluitend bij de huidige culturen, sociale leefomstandigheden en verbondenheid en met de natuur.


Binnen het aanbod van Ademvuur komt de sjamanistische levensvisie en methoden aan bod in:
Reizen langs de Yggdrasil (online groepslessen, los te volgen vanaf 21 april 2020)
Sjamanisme Cursus (Start nieuwe groep 17 september 2020)
Sjamanisme Workshop (Groep)
Ademwerk & Rouwcirkel (Groep)
Ademwerk & Rituelen 
(Groep)

Een korte uitleg over sjamanistische methoden die ingezet kunnen worden kan je hier lezen.


Onderstaande boeken zijn inspiratiebronnen geweest voor bovenstaande tekst:

¹ “Seidr het Noordse pad; werken met magische en sjamanistische sporen in Noordwest – Europa” van Linda Wormhoudt geeft een uitgebreide en diepgaande beschrijving van alle facetten binnen de Noordse mythologie en haar magische werkvormen.
² “Sapiens; Een kleine geschiedenis van de mensheid” van Yuval Noah Harari.
³ “Mandala; energie, emoties en bevrijding” van Robert Hartzema en Marjan Möller.


 

Laat je inspireren en blijf op de hoogte; volg Ademvuur via Facebook.

 

Ademvuur contact: info@ademvuur.nl * 06 830 44 142 * Amersfoort